Leading Farmer Project

We zijn inmiddels 6 maisoogsten verder. Dit jaar is redelijk verlopen, maar ze hebben wel last gehad van de tropische cycloon “Ana” in januari. Gelukkig heeft de natuur zich daarna weer redelijk hersteld. Onze boeren hebben het alsnog goed gedaan. Gemiddeld hebben ze een oogst van 258 kg [van een stukje land 39×16 meter]. Volgens de Malawi methode halen ze er 60 kg vanaf. En de afsluiting van het seizoen is dan altijd weer het wegen. Trotse boeren [meestal boerinnen] bij hun oogst, dan hebben ze in ieder geval weer eten het komende jaar.

Ze verbouwen op de rest van hun land nog op de traditionele manier, want ondanks de meer-opbrengst lukt het ons nog niet ze te overtuigen dit verder uit te breiden. Volgend seizoen gaan er wel meer boeren verbouwen met mest/compost ipv kunstmest. En dat komt dan met name omdat kunstmest veel te duur is geworden voor ze [was 23,000 en nu al zo’n 59,000 MKW]. 

Dick gaat er 20 aug’22 weer naar toe om ze te ondersteunen [was 3 jaar niet mogelijk ivm corona]. Dat is nodig ter ondersteuning van de aansturing. We gaan ook op een andere projectlocatie met onze methode starten. Op Yodep gaan we samen met Joy Mwandama de opzet voorbereiden. In het 1ste jaar gaan daar zo’n 100 boeren meedoen. We hebben er al 5 naar een training op Maluwa laten gaan en die zijn heel enthousiast terug gekomen.

 

In 2016 zijn we gestart met het Leading Farmer Project, naar aanleiding van Dick’s bezoek aan Malawi in juni 2016.
Dick ontmoette daar Johannes Bos, die lokale boeren traint volgens de landbouwmethode “Foundations for Farming”: een relatief eenvoudige methode (maar toch heel anders dan wat de Malawiaanse boeren gewend zijn) waarmee een enorme toename van de oogst te realiseren is. Johannes zelf haalt hiermee tot 10x meer van zijn land!

Een onderdeel ervan is bijvoorbeeld het bedekken van het land met oud, droog materiaal zoals maïsstengels (dat normaal gesproken wordt verbrand). Hiermee wordt enerzijds bodemerosie tijdens zware buien voorkomen en anderzijds wordt regenwater beter vastgehouden, waardoor bescherming wordt geboden tijdens periodes van droogte.

Andere speerpunten zijn:

  • een andere voorbereiding van het land: gaten maken voor de zaden in een vlak stuk land en fertilizer toevoegen vóór het zaaien
  • het uitdunnen van de plantjes, zodat elke individuele plant meer vrucht draagt
  • actief blijven wieden tot aan de oogst, om te voorkomen dat onkruid kostbare voedingsstoffen uit de bodem haalt.

Het Leading Farmer Project houdt in dat we met een groep van in totaal 42 boeren gaan landbouwen volgens de Foundation for Farming methode. Door middel van periodieke presentaties door Joy Mwandama (van Be More) worden ze stap voor stap meegenomen door het hele proces. Lewis Gama (projectmanager van Mawa Otisamala), met de hulp van de chiefs van de verschillende dorpen, ziet erop toe dat de boeren alle stappen op de goede manier uitvoeren.

In de buurt van het projectcentrum van Mawa Otisamala hebben de boeren met elkaar een “voorbeeldtuin” gemaakt, waar ze samen al een deel van de stappen konden doorlopen voordat ze met hun eigen tuin startten.

Het doel is om minimaal een verdubbeling van de oogst te behalen. Het zou heel mooi zijn als dat gaat lukken voor alle deelnemers!
Het project verloopt in verschillende fases; elke fase voorafgegaan door een presentatie van Joy. Ook alle benodigdheden zoals fertilizer, zaden en urea (een soort mest) worden gefaseerd uitgedeeld, om de boeren te helpen om de stappen op het juiste tijdstip uit te voeren.

Een overzicht van de verschillende stappen:

Fase 1:
Gereed maken van het land: gaten maken, indien nodig wieden, bedekken met droog materiaal

Fase 2:
Fertilizer aan de grond toegevoegd en bij de 1e regenval zaaien

Fase 3:
Urea toevoegen, planten uitdunnen en blijven wieden tot aan de oogst

Fase 4:
Oogsten

We hebben voor de boeren een hand-out gemaakt, waarin elke stap in het verbouwen van mais m.b.v. plaatjes en een stukje tekst werd toegelicht. Dit is door Joy vanuit het Engels naar Chichewa vertaald. Die tekst hebben we nog laten controleren door Alfred (Malawiaanse man, die al heel lang in Nederland woont en ook een stichting heeft voor Malawi) en dit laten we lamineren, zodat elke boer er straks weer even naar kan kijken om te weten of hij/zij het nog steeds goed doet.

Het project verloopt vooralsnog erg goed en er is veel enthousiasme onder de boeren. Volg voor recentere informatie onze facebookpagina, het “laatste nieuws” op onze website en onze nieuwsbrieven!

Met jouw donatie kunnen wij meer boeren opleiden!

Scroll naar boven