Project: Moestuin

Medio 2013 zijn we met ons allereerste project gestart: het Moestuinproject (Home Garden Project).

We hebben een moestuin aangelegd bij de Namadidi Primary School, een basisschool die wij allemaal al kenden door onze vrijwilligersperiode bij het project Mawa Otisamala van Be More in 2011/2012. Het doel van het project is om theorie- en daarbij behorende praktijklessen te verzorgen over gevarieerde voeding en het verbouwen hiervan voor de leerlingen van de basisschool, en het stimuleren van een gezond en gevarieerd dieet.

De meeste Malawianen eten zeer eenzijdig, met name maïs. Daardoor krijgen ze vooral koolhydraten (energie) binnen, maar missen ze allerlei essentiële voedingsstoffen, zoals proteïnen en vitaminen. Gevolgen daarvan zijn onder andere groeiachterstand, stoornissen in de afweer en daardoor een grotere kans op ziekte en zelfs overlijden.

De reden dat er vooral maïs wordt verbouwd is natuurlijk enerzijds omdat dit goedkoper is en relatief meer energie, dus calorieën, oplevert dan groenten. Een andere reden is echter dat er veel minder ervaring is met het verbouwen van andere gewassen dan maïs. Ook kennen veel Malawianen het grote belang van gevarieerde voeding voor de gezondheid niet. Door dit al aan kinderen op de basisschool bij te brengen, hopen we hier verandering in te brengen.

Het project moet zelfvoorzienend worden, wat inhoudt dat de oogst deels wordt verkocht, zodat de opbrengst gebruikt kan worden om weer nieuwe zaden en fertilizer te kopen. Zie hier het projectplan.

 

Op 4 juli 2013 is de cheque voor het Home Garden Project door vrijwilligers van Be More overhandigd aan Mr. Lawrence Juma, adjunct-directeur van de Namadidi Primary School.

Op de foto links zie je Lawrence in zijn eigen moestuin bij zijn huis. Rechts de overhandiging van de cheque.

 

De bouw kan beginnen!

De tuin is klaar! Op 24 juli 2013 wordt de tuin officieel geopend door een vrijwilligster van Be More.

En na enkele maanden ziet het er zo uit! Wat een fantastisch resultaat!

Het jaar daarop hebben 15 leerlingen van de Namadidi basisschool als beloning voor hun inzet voor de moestuin een tool kit ontvangen met zaden, mest en een schep, om thuis zelf een tuintje te kunnen beginnen. Zo worden ze niet alleen beloond voor in inspanningen, maar ook gemotiveerd om hiermee verder te gaan. Tevens krijgt het Home Garden project op deze manier hopelijk een groter bereik.

Bekijk voor de verdere voortgang van het project onze Facebookpagina, de nieuwsbrieven en het laatste nieuws op onze website.